Kvinnor föds med ett bestämt antal ägganlag, och nya kan inte produceras under livet. Antalet ägg minskar med åren, vilket även kvaliteten på äggen gör.
Ibland krävs en fördjupad utredning för att få mer information om orsaken till kvinnlig faktor till infertilitet.
Kvinnan är som mest fertil mellan 18-25 års ålder men kan teoretiskt vara fertil tills hon kommer in i klimakteriet. Efter 35 års ålder minskar kvaliteten på äggen och således även fertiliteten och möjligheten att uppnå graviditet. Efter 40 års ålder är möjligheten att bli gravid betydligt mycket svårare.
Kvinnan är som mest fertil dagarna innan och vid ägglossning. Tidpunkten för ägglossning kan variera men sker ofta ungefär 14 dagar innan mens. Spermierna lever i cirka tre dygn, givet att spermierna finns i normalt antal och med god kvalitet. Ägget däremot kan endast befruktas under 1 dygn.
Män producerar spermier kontinuerligt. Det finns dock flertalet orsaker till manlig infertilitet.
Ibland krävs en fördjupad utredning för att få mer information om orsaken till manlig faktor till infertilitet.
En utredning rekommenderas efter att graviditet inte uppnåtts efter ett års aktivt försök att bli gravid. Om kvinnan är äldre än 35 år kan en utredning påbörjas tidigare. Likaså bör en utredning påbörjas tidigare än efter ett års aktiv graviditetsönskan om någon form av känd orsak redan föreligger, såsom utebliven eller oregelbunden mens, endometrios eller någon form av missbildning. Även känd manlig faktor kan göra att utredningen behöver påbörjas tidigare än efter ett års aktiva försök.
Vid den initiala kontakten sker en allmän genomgång av det generella hälsotillståndet samt att faktorer av specifik relevans för fertilitet kontrolleras mer noga. Utredningen utförs av en läkare som är en specialist inom fertilitet och gynekologi. Båda individerna i ett par undersöks, vid behandling för ensamstående är det endast kvinnan som undersöks.
En gynekologisk undersökning görs inkluderande ett ultraljud på kvinnan där livmodern och äggstockarna utvärderas ur ett fertilitetsperspektiv. Blodprover analyseras när indikation för det finns, dessa individualiseras baserat på vad besöket lett fram till. De prover som ofta tas utgör en analys av sköldkörtelfunktionen (TSH) samt att ett prov som visar på bufferten av ägg i äggstockarna (AMH; anti-Müllerian hormone) tas.
Det behövs dessutom ofta en kompletterande ultraljudsundersökning för att erhålla ytterligare information om livmodern och samt gällande om passage över äggledarna föreligger eller ej. Undersökningen kallas hysterosalpingosonografi (HSSG) och görs efter mens. När dessa utredningar är gjorda kan en slutlig vägledning gällande orsaken till infertiliteten.
Har du redan utfört en utredning men behöver hjälp med tolkningen av den? Boka en tid och delge oss journalerna så hjälper vi dig! Gäller även dig som önskar en second opinion.
För att utreda möjlig manlig faktor behövs ett spermaprov. Mannen får instruktioner om hur och när ett spermaprov kan lämnas för analys. Svaret på detta prov erhålls i samband med det initiala besöket alternativt vid ett uppföljande möte. Analysen av spermaprovet utförs av klinikens embryologer. Ibland kan man behöva gå vidare med en fördjupad utredning av manlig faktor.
I samband med analysen av mannens spermier på laboratoriet kan avvikelser ibland hittas. Det kan innebära att det är få spermier, att spermierna simmar dåligt, att de ser avvikande ut eller att avsaknad av spermier föreligger.
Ibland kan orsaken till detta bero på känd sjukdom hos mannen eller att vissa läkemedel används som påverkar spermierna negativt. Oftast är dock orsaken till manlig faktor som orsak till infertilitet okänd.
Ytterligare fördjupad utredning kan ibland vara indicerat. Det kan innebära ytterligare blodprovstagning, provtagning och analys av vävnad från livmodern eller fördjupad analys av spermierna.
Det finns olika typer av fertilitetsbehandlingar. Ägglossningsstimulering, insemination eller IVF. Ibland är det lämpligt med donatorinsemination (donerade spermier) eller donator-IVF med donerade spermier eller ägg, alternativt med dubbeldonation, det vill säga att både ägg och spermier är donerade.
Vi fyller kontinuerligt på med lediga tider. Vi erbjuder korta väntetider, så att du som patient ska få bästa möjliga vård utan att hamna i kö.
Ditt besök online betalar du med faktura. Fakturan bör vara betald innan ditt besök, men kan även betalas direkt efter ditt besök om du bokar en tid med kort varsel. Fakturan skickas till dig mailledes efter att du genomfört bokningen.
Ett alternativ till att betala med faktura är att göra det via Swish. I så fall kan du avvakta med att betala tills mötet med läkaren sker online. Betalningsinformationen delges dig då i samband med att mötet börjar, det vill säga då båda parter är uppkopplade.
För bokningar som rör spermaprovsanalys med efterföljande läkarbesök sker betalningen på plats med hjälp av Swish eller kort. I dagsläget tar vi endast emot bokningar för privatbetalande.
Undrar du något inför din bokade tid eller vill du ha hjälp med att boka tiden? Tveka inte att kontakta oss! Se bara till att du inte mailar någon känslig personinformation.