Orsakerna till varför en donationsbehandling kan anses indicerad är många, till exempel av sociala skäl, att avsaknad av spermier eller ägg föreligger, nedsatt buffert av ägg eller nedsatt spermiekvalitet. Vidare kan utebliven graviditet samt ärftlighet för specifika sjukdomar som kan undvikas genom att använda donerade könsceller vara indikationen.
Vid behandling med det som kallas dubbeldonation används donerade ägg och spermier. Detta kan erbjudas såväl självstående som par.
En behandling med donerade spermier kan utföras som en inseminations- eller en IVF-behandling. När donerade ägg används behövs alltid in vitro fertilisering (IVF). Det är vanligt att frysta ägg och spermier används och befruktningen i samband med en sådan IVF-behandling utförs alltid som en intracytoplasmatisk spermieinjektion (ICSI).
Innan behandlingen med donerade könsceller kan påbörjas görs en utredning i syfte att avgöra om de sociala, psykologiska och medicinska förutsättningarna är uppfyllda. Inom ramen för utredningen behöver även ett samtal med psykolog eller beteendevetare hållas, detta utgör ett lagstiftat krav.
Sökandet efter en lämplig donator kan påbörjas när utredningen är klar och kriterierna för att kunna få genomgå en donationsbehandling är uppfyllda. I Sverige finns rekommendationer som anger att det är yttre karaktäristika som ska utgöra grunden för matchningen. Detta innebär att det primärt är ögonfärg, hårfärg, längd och etnicitet som beaktas vid sökandet efter en donator.
Alla donatorer som blivit godkända för att få donera ägg eller spermier är också innan donationen mycket väl undersökta när det gäller fysisk och psykisk hälsa. Ärftlighet och sjukdomar i tidigare släktled beaktas också.
Eftersom donatorerna som godkänns är friska individer i ung ålder så innebär det att lyckandefrekvensen i samband med en donationsbehandling är mycket god.
I Sverige får endast så kallad ”öppen donator” användas. Det betyder att barnet har rätt att, om det så önskar, få ta reda på sitt genetiska ursprung från det att individen nått mogen ålder. Uppgifterna om donatorn finns arkiverade i 70 års tid. Donatorn och mottagaren av äggen eller spermierna kan dock inte identifiera varandra.
Det är vanligt att en behandling med donerade ägg eller spermier ofta föregåtts av behandlingar med egna ägg och spermier. Ofta har en utförlig utredning gjorts. De undersökningar som redan är utförda behöver inte göras på nytt inför en behandling med donerade könsceller. Ett besök via fertilitetsdoktorn.se där tidigare utredningar delges oss kan därför möjliggöra att många delar i planeringen inför en behandlingsstart kan göras på distans. Via våra fertilitetskliniker i Norden har vi god tillgång till ägg och spermier, med korta väntetider för att hitta en lämplig donator.
Vi fyller kontinuerligt på med lediga tider. Vi erbjuder korta väntetider, så att du som patient ska få bästa möjliga vård utan att hamna i kö.
Ditt besök online betalar du med faktura. Fakturan bör vara betald innan ditt besök, men kan även betalas direkt efter ditt besök om du bokar en tid med kort varsel. Fakturan skickas till dig mailledes efter att du genomfört bokningen.
Ett alternativ till att betala med faktura är att göra det via Swish. I så fall kan du avvakta med att betala tills mötet med läkaren sker online. Betalningsinformationen delges dig då i samband med att mötet börjar, det vill säga då båda parter är uppkopplade.
För bokningar som rör spermaprovsanalys med efterföljande läkarbesök sker betalningen på plats med hjälp av Swish eller kort. I dagsläget tar vi endast emot bokningar för privatbetalande.
Undrar du något inför din bokade tid eller vill du ha hjälp med att boka tiden? Tveka inte att kontakta oss! Se bara till att du inte mailar någon känslig personinformation.